Służby ratownicze na pikniku dla Ukrainy

0

Małopolanie wykazali się ogromnym zaangażowaniem i gotowością do działania, włączając się w szereg przedsięwzięć związanych z opieką nad uchodźcami wojennymi z Ukrainy. Widzimy to od pierwszych dni kryzysu. Dzisiaj pokazaliśmy też, że nie tylko chcemy nieść pomoc, ale też lepiej poznać naszych przyjaciół z Ukrainy – ich kulturę i kuchnię. Poprzez takie inicjatywy umacniają się mosty solidarności pomiędzy Polską a Ukrainą – mówi wojewoda małopolski Łukasz Kmita o akcji „Pomagamy Ukrainie ze smakiem”, która dziś odbyła się na Małym Rynku w Krakowie, a której celem była również zbiórka środków finansowych na pomoc Ukrainie.

Kraków dla Ukrainy

Organizacja tego wydarzenia była dużym wyzwaniem logistycznym. Udało się je zrealizować dzięki dobrej współpracy z włodarzami Miasta Krakowa, środowiskiem akademickim, służbami mundurowymi i wieloma innymi podmiotami. Po raz kolejny udowodniliśmy, że wspólnymi siłami możemy więcej, że razem jesteśmy silniejsi, a naszym wspólnym celem jest pomoc Ukrainie i pokazanie naszej solidarności. We współpracy z Caritas Archidiecezji Krakowskiej zbieraliśmy dobrowolne datki, które przekazane zostaną na pomoc Ukrainie – mówi wojewoda małopolski Łukasz Kmita.

W imieniu Pana Prezydenta przekazuję serdeczne pozdrowienia, a także podziękowania. Podziękowania za wszystkie działania, które Państwo podejmujecie, nie tylko tu dzisiaj, organizując to wydarzenie, uczestnicząc w nim, ale wszystkie te działania, które wspierają naszych braci z Ukrainy, którzy są dzisiaj także z nami. Wszyscy, którzy są dzisiaj tutaj zebrani to Polacy i Ukraińcy, którzy razem spotykają się, wyrażając solidarność dla Ukrainy – Ukrainy walczącej o wolność i niepodległość – powiedział zastępca szefa Kancelarii Prezydenta RP, minister Piotr Ćwik.

Chciałbym Państwa zaprosić przede wszystkim do degustowania tych potraw, które mamy przygotowane. Dzięki naszym absolwentom, współpracownikom Uniwersytetu Rolniczego, pozyskaliśmy ponad 1500 kg surowców, które panie z Ukrainy własnymi rękami przetworzyły na smaczne produkty. W tych produktach jest zatem smak, jest energia i jest serce – dodał rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie dr hab. inż. Sylwester Tabor.

Zapraszam do nabycia chleba, który został przygotowany z wykorzystaniem naszego wspaniałego piwa, które dzisiaj również będzie można nabyć na licytacji. Jest to piwo przygotowane w naszym browarze, przygotowywane przez nas, przez Akademię Górniczo-Hutniczą – podkreślił prorektor do spraw studenckich Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie prof. dr hab. inż. Rafał Dańko.

Zachęcamy do odwiedzenia naszego stanowiska. Promujemy polskie wyroby. (…) Można się w nie zaopatrzyć, a do puszki włożyć datek na rzecz Ukrainy. Życzymy smacznego – zachęcał dyrektor Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego dr Krzysztof Duda.

Caritas jest silny Wami: Waszym zaangażowaniem, Waszą siłą, Waszymi dobrymi sercami. I za to gorące podziękowania dla każdego, kto pomaga, kto wspiera, kto jest razem z tymi, którzy teraz potrzebują tej pomocy – mówił ks. Tomasz Stec, dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

Zapraszamy do namiotu Lasów Państwowych. Przygotowaliśmy dla Państwa 2 tysiące drzewek różnych gatunków: iglastych i liściastych, które – zakładamy – Państwo posadzą na pamiątkę tego wydarzenia i jako gest solidarności dla naszych braci z Ukrainy. Jednocześnie przygotowaliśmy na licytację 15 sadzonek, które zostały wychodowane z nasion pobłogosławionych przez ojca świętego podczas Światowych Dni Młodzieży w Krakowie – wskazała dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie Paweł Szczygieł.

Pozwólcie, w tak wspaniałym gronie, złożyć w imieniu narodu ukraińskiego szczere podziękowania (…) za to niesamowite wsparcie, które naród mój otrzymuje w tak trudnej chwili agresji Rosji. (…) Każdy Ukrainiec wie, jak szeroko zostały otwarte drzwi domu polskiego dla naszych kobiet, dzieci, starszych osób, które nasi mężczyźni przywożą do Polski, by móc wrócić do Ukrainy i walczyć o swoją ojczyznę – powiedział konsul generalny Ukrainy w Krakowie Wiaczesław Wojnarowski.

Coś dla ciała

Celem wydarzenia organizowanego przez Wojewodę Małopolskiego było umożliwienie Polakom lepszego poznania tradycji i obyczajów Ukraińców. Na scenie wystąpili znakomici artyści. W powietrzu unosił się zapach ciepłych pierogów, czerwonego barszczu, kiszonej kapusty i lwowskich wędlin.

W przedsięwzięcie z ramienia Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaangażowane były osoby pochodzące z Ukrainy, a mieszkające w domach studenckich UR, które wraz z pracownikami uczelni przygotowały tradycyjne dania ukraińskie. Menu było imponujące: 7000 sztuk pierogów (z twarogiem i cebulą dymka na słono oraz z ziemniakami i smażoną cebulą), 400 litrów barszczu czerwonego ukraińskiego, kapustę kiszoną duszoną z żeberkami podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Przygotowanie potraw na taką skalę wiązało się z zabezpieczeniem m.in.: 240 kg żeberek wędzonych, 385 kg kapusty kiszonej, 300 bochenków chleba, 160 kg ziemniaków, 100 kg mąki, 70 kg twarogu, 50 pęczków szczypiorku, 40 kg marchwi, 6 kg pieprzu, 5 kg soli.

Chleb na piwie przygotował z kolei Browar Górniczo-Hutniczy. To pierwszy w Polsce browar powstały przy uczelni wyższej. Dzięki współpracy z piekarnią Ferment z podkrakowskich Zielonek, Browar poszerzył swoją ofertę o wyjątkowy chleb BGH. Chleb ten to dzieło pasjonatów i mistrzów piekarnictwa, który powstaje wyłącznie z naturalnych składników (takich jak woda, sezonowana mąka, sól), które wzbogacone są dodatkiem nagrodzonym dwukrotnie złotym medalem Piwem Pszenicznym BGH.

Swoje stoisko przygotował także Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Płatek”. To rodzinna firma, która działa w podkrakowskiej Nowej Wsi Szlacheckiej i wytwarza wędliny oraz wędzonki nieprzerwanie od lat 50. ubiegłego wieku. Wędliny wędzone są w wędzarniach tradycyjnych opalanych drzewem bukowym i olchowym. W ramach projektu „Pomagamy Ukrainie ze smakiem” firma przygotowała stoisko, gdzie można było skosztować „kiełbasy ze Lwowa”, wyprodukowanej na bazie przepisu prawdziwej ukraińskiej kiełbasy.

Siła Małopolski

Na poszczególnych stanowiskach można było bliżej poznać specyfikę pracy m.in. małopolskich służb. Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie przeprowadziła pokaz udzielania pierwszej pomocy, a Fundacja Centrum Dobroczynności Lekarskiej oraz Maltańska Służba Medyczna – wspólnie zabezpieczały wydarzenie oraz udzielała darmowych konsultacji medycznych, mierzyła ciśnienie czy poziom saturacji krwi.

Strażacy zaprezentowali swój sprzęt z różnych dziedzin ratownictwa: chemiczno-ekologicznego, technicznego, wodno-nurkowego oraz wykorzystywany przy pożarach. Oprócz tego były dostępne też pojazdy pożarnicze.

Małopolska Policja przygotowała miasteczko edukacyjno-profilaktyczne. Można było m.in. zobaczyć radiowóz i motocykl policyjny, a także łódź motorową wykorzystywaną przez Komisariat Wodny Policji.

Swoje stoisko profilaktyczne zaprezentowała także Straż Miejska Miasta Krakowa, udostępniając radiowóz oraz przygotowując gry i zabawy związane z bezpieczeństwem, m.in. z wykorzystaniem zestawu „Autochodzik”.

Swoje solne produkty zaprezentowała również Kopalnia Soli „Wieliczka”.

Z myślą o najmłodszych

Szczególnie zainteresowani byli najmłodsi mieszkańcy Małopolski. Dzieci brały udział w licznych zabawach i akcjach edukacyjnych przygotowanych przez małopolskie służby. Dowiedziały się, jak wygląda wnętrze wozu policyjnego oraz odcisk ich linii papilarnych. Dzięki rozmowie z leśnikami i strażnikami leśnymi młodzież zrozumiała, dlaczego rośliny są zielone i nauczyła się, jak rozróżnić ślady niedźwiedzia od wilka. W warsztatach prowadzonych przez instruktorów z Muzeum Obwarzanka dzieci mogły własnoręcznie ulepić i ozdobić wykonany przez siebie obwarzanek

Sprawy formalne

Wśród stoisk znalazły się również punkty przygotowane z myślą o Ukraińcach. Przybyli do naszego województwa mogli dowiedzieć się, jak złożyć wniosek o PESEL i jak może wyglądać ich najbliższa przyszłość w Polsce.

Licytacje

Zainteresowaniem cieszyły się licytacje. Szczęśliwcy nabyli wyjątkowe okazy roślin

i produkty spożywcze. Wylicytować można było m.in. 15 sztuk sadzonek wyhodowanych z nasion poświęconych przez Papieża Franciszka.

Biżuterię na licytację przekazała również Para Prezydencka: prezydent Andrzej Duda wyjątkowe spinki do mankietów z orłem, a pierwsza dama wyjątkowy srebrny wisior.

Wylicytować można było również wina pochodzące z Winnicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie „Garlicki Lamus”, mieszczącej się w podkrakowskiej Garlicy Murowanej.

Cały zysk z sobotniego wydarzenia został przeznaczony na pomoc Ukrainie.

Coś dla ducha

Wydarzeniu towarzyszyły występy wokalno-artystyczne: Chóru Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Orkiestry Reprezentacyjnej Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, Zespołu Pieśni i Tańca AGH „Krokus”, Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”, Studenckiego Zespołu Góralskiego „Skalni” oraz Orkiestry Baczków.

Drzewka solidarności z Ukrainą

Dziękuję wszystkim Małopolanom i wszystkim przebywającym w naszym województwie turystom, którzy włączyli się z akcję „Pomagamy Ukrainie ze smakiem”. Pokazaliśmy, że pomoc leży w naszej naturze. Sadzonki przygotowane przez Lasy Państwowe zostaną zasadzone i będą namacalnym dowodem więzi łączących Polskę i Ukrainę. Kraków, jako miasto nauki, pokazał, jak wielki jest potencjał środowiska akademickiego. Dziękuję wszystkim , którzy zaangażowali się w przygotowanie przedsięwzięcia – podsumowuje wojewoda małopolski Łukasz Kmita.

Partnerzy

Współorganizatorami wydarzenia byli: Urząd Miasta Krakowa, Caritas Archidiecezji Krakowskiej, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Kopalnia Soli „Wieliczka”, Komenda Wojewódzka Policji w Krakowie, Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie, Straż Miejska Miasta Krakowa, Szkoła Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej

w Krakowie, Wojewódzka Inspekcja Transportu Drogowego w Krakowie, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie, Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Spółka Jawna.